Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Secondhandoví muži aneb pohádky " O bejvalkách"

Jako puberťačka jsem se smála starému sousedovi panu Novákovi, když vzpomínal nejen jak za jeho mládí byla mládež úplně jiná, hlavně slušnější a vychovanější ! ale dokonce na vzpomínku, že  když si tenkrát "  koupil deset deka salámu, tak to tedy bylo nějakého salámu! Ne jako dneska, pár koleček...." Nedávno jsem se s tímto fenoménem - idealizování si minulosti začala setkávat znova. "Panům Novákům" sice ještě není ani šedesát a mě už dávno zase není třináct , když občas vyslechnu pohádky začínající slovy: To Ona byla.... 

little rock star

Pohádky "To Ona byla..." se dají zařadit naštěstí do pouhých dvou sbírek. První sbírka se tematicky blíží

novodobým psychothrillerickým horrorům, kdy Ta Ona byla přinejmenším (abecedně řazeno) :

arogantní, bestie, cizopasná, dominantní, domýšlivá, eklhaft esoterička, frigidní feministická fiflena, grobiánská, hašteřivá, chamtivá, introvertní, ježibaba, korunovaná kráva, líná, megera, narkomanka na prachy, ojetá ojetina, protivná, ropucha, sociopatka, totální trotl, ubíjející umělkyně, vyvržený vorvaň, závislá závislačka...

Druhá sbírka je jasným tématickým protipólem sbírky již dříve jmenované. Ani spisovatel Páral nedokázal stvořit tak dokonalou Profesionální ženu, jako někteří muži při popisu svých expartnerek.

Častou postavou této sbírky je takzvaná Chudinka.  Příkladná Chudinka je na svoji vilku v lukrativní pražské čtvrti úplně sama. Její dvě dospělé děti jí nepomůžou, ne, že by nechtěly, ale to víte...buď někde natáčí, vystupují, hrají, lítají služebně po světě... a nepomůžou jí ani s druhým domem po rodičích a víkendovým sídlem. Chudince proto nezbývá nic jiného než chodit do zaměstnání, a bývá tak pilná, že rovnou z práce jede tvrdě pracovat do posilovny a na kosmetiku.. kdepak, ona, ONA! ta není jako vy, se dvěma zaměstnáními, pronajatým bytem ..a vám vůbec není ani blbé, že jste ještě na kosmetice nebyla a to už je konec roku...no fuj....

A Chudinka je od té doby, co je bejvalka, stále bez partnera.. chudinka... (zakončení nahrazující ..a jestli neumřeli, tak tam žijí šťastně dodnes)

 

 

Nebo bejvalka s naprosto Dokonalou postavou...a jak ta, štíhlounká,  se uměla vkusně, skvěle a reprezentativně oblékat..bez jediného celulitidového dolíčku, přesto, že se nikdy nesnížila k něčemu tak přízemnímu, jako je jízda na kole, lyžování, natož běhání...ne jako vy, co máte v šatní skříni poloprázdno, v botníku maratonky a jezdecká perka a vůbec vám není blbé všechno to běhání, poskakování, kolování..a za tu svoji celulitidu až ke kolenům se vůbec nestydíte!

A Dokonalá postava je od té doby, co je bejvalka, bez partnera...dokonalá... ( zakončení nahrazující ..a zazvonil zvonec a pohádky je konec)

( V tomto případě se vám lehce stane, že po bejvalce Dokonalé postavě naleznete nějaký ten zapomenutý hadřík. Nejenže bude vyšlý z módy už v minulém století, ale bude vám minimálně o tři čísla větší...)

Vítěznou postavou "Top Ten To Ona byla" je pak ...nějak nenalézám slova vhodná k pojmenování této jedinečné bytosti.....je opravdu ženského pohlaví......tak tedy jedině Eva...

Marfuša, která v pohádce o Mrazíkovi" sotva ráno vstane už oheň v peci plane" jsou i s Nastěnkou, která zase do rána uplete punčochy , u toho si ještě pohraje se psem, popovídá s drůbeží a dokáže ovlivnit oběžnou dráhu Země okolo Slunce, úplné žabařky...

Eva dokázala za několik desítek let manželství stvořit tento vzor ideální manželky:

všední den : 5.00 odchod do zaměstnání, návrat 18.30. Mezi 18.30 - 20.00 večeře, úklid domu, s dětmi úkoly, učení, hygiena svoje i dětí , ve 20.00 nástup v manželské ložnici.

víkend: sobota - ráno a dopoledne vzorný úklid  rozlehlého domu, obstarání několikaakrové okrasné zahrady, uvaření božské many, odpolední procházka v nákupním centru - jídlo, vše potřebné manželovi, dětem, a občas i nějaký ten hadřík sobě

             neděle - uvaření božské many manželovi, pak odjezd s dětmi za rodiči na víkendovou nemovitost, návrat v podvečerních hodinách

mimo tento životní program dokázala dokonalá manželka Eva zplodit čtyři děti, vystudovat, získat docenturu, profesuru, vyléčit se ze závislosti a našetřit si na byt

A ideální manželka Eva je od té doby, co je bejvalka, vzorně sama... ( zakončení nahrazující..a byla tam papírová zem a tou se propadli až sem...)

 Stejně jako deset deka salámu v minulosti nabylo většího objemu a počtu koleček než deset deka salámu v současnosti, tak i bývalí partneři s uplývajícím časem nabývají na ideálnosti. Stejně jako třídíme plasty, papír a sklo, naše paměť třídí vzpomínky na vzpomínání na to hezké a na vzpomínání na to špatné. Vzpomínání na to špatné nám nejdříve uklidí z dohledu, pak do garáže, následuje přesun do sklepa a nakonec recyklace zapomínáním. Sláva lidské paměti ! chtělo by se provolat...zapomínání na všechno to špatné a idealizování si minulosti dobré rozhodně není.

A hlasité idealizované srovnávání s bývalými partnery je vždy ranou pod pás....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Iva Šemberová | středa 12.12.2012 16:13 | karma článku: 14,32 | přečteno: 1976x
  • Další články autora

Iva Šemberová

Láska na dvě motorky a šest odečtů .

Zhluboka se napil. Sotva půlitr dnem klepl o bytelnou desku hospodského stolu, nějaký "blbec" se zase zeptal: " A kde si nechal Evičku?" "Jó Evička..."vzdychl. Bolestný nádech. "..nevydržela přes dvě motorky".

22.10.2013 v 15:55 | Karma: 13,53 | Přečteno: 963x | Diskuse| Ostatní

Iva Šemberová

Kurzy pro tchýně

Vešla jsem ve chvíli, kdy u ranní kávy kolegyně probíraly evergreen všech věků, společenství, ras , národů - své tchýně. Nic nezajímavě nového do okamžiku, kdy si jedna povzdechla " jaká bude jednou tchýně ze mě?" A tak jsme dospěly k názoru, že jako je třeba výchovy k rodičovství, měly bychom se my, ke své rodině odpovědné ženy, nejpozději od 35ti let povinně účastnit kurzů pro budoucí tchýně.

16.10.2013 v 16:06 | Karma: 17,16 | Přečteno: 979x | Diskuse| Ostatní

Iva Šemberová

Nový článekRodina 21. století - střídavá exrodina

Věnováno hlavně těm škarohlídům, kterým střídavá péče o děti, alias střídavka, evokuje takové ty" eklhaft" nemoci jako kapavka, běhavka, slintavka, kulhavka a podobně.. A přitom všem členům , celé rodině taková střídavka zajistí báječný život plný báječného naplnění. Jistě by stálo za úvahu změnit zákony o rodině a péči o děti rovnou automaticky na střídavou péči. Nač čekat až na rozvod?

30.4.2012 v 11:50 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Společnost

Iva Šemberová

Dámský budoár a pánský kuloár

Dostavila se s očima zářícíma silou neúsporné dvousetwattové žárovky. Očima potaženýma růžovými záclonkami. U každé nohy balónek naplněný třaskavou směsí lásky, štěstí, pozitivity.. Vznášela se. Hlasem zalykajícím se štěstím prohlásila, že se v jejím životě objevil ON.

22.2.2012 v 13:55 | Karma: 14,40 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Ostatní

Iva Šemberová

Kapka jedu v kostce medu

Seděla jako malé zmoklé kuřátko. Slzy v očích. Slzy v srdci. Za pár hodin se měla setkat se slzovým autorem. S ním. Přímo s NÍM. Obklopena přítelkyněmi, očekávala rady všelijakého typu. Co si má obléct. Co říkat. Kdy mlčet. O čem se bavit. O čem se , proboha, nebavit.

9.2.2012 v 9:05 | Karma: 21,39 | Přečteno: 3680x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2484x
Chovatelka mužů, dětí, psů a koní